Potrebuje Bardejov primátora, ktorý zmení technológiu pečenia šišiek?

1205x
12. September 2018
BLOG: List Bardejovčanom 
 
Vážení občania! Za 25 rokov slovenskej samostatnosti sme si prežili všeličo: únosy, triptychy, tunely, tunel Nafta, tunel VSŽ, tunel tunel Branisko, mali sme kozmonauta a dnes máme Schengen aj ženšen.
 
Bolo toho veľa, väčšinou zlého, no za jednu vec si musíme zablahoželať, na Slovensku nikto nezomrel od hladu. Blížia sa voľby, tentoraz komunálne, a v slovenských mestách a obciach sa vyrojili kandidáti.
 
Slovo kandidát pochádza z latinského candidus - biely a z toho candidatus - oblečený v bielom, lebo v Ríme nosili žiadatelia o verejný úrad a následne aj senátori bielu tógu. Zároveň poznáme slovo candida - kvasinka, čiže hubová infekcia. Kandidát je teda pórovitý parazit, po novom natiahnutý do bielej zvieracej kazajky.
 
V okamihu, kedy zhodnotí, že je schopný zastávať verejnú politickú funkciu, je zrelý na umiestnenie v psychiatrickej liečebni. Posielame na radnice a ministerstvá príživníckych šialencov a toto je výsledok, Slovenská republika, 39. najvyspelejšia krajina sveta. Z 200. Nie zlé.
 
Úradujúcim primátorom Bardejova je Boris Hanuščak. Keby ste jeho fotografiu ukázali človeku z Bánoviec nad Bebravou, povedal by vám, že pôsobí nevýrazne, nudne a že by sa vedľa neho nebál stáť. Možno ani pred ním. Keby ste mu následne pustili záznam z jeho mnohých prejavov, Bebravčanove tušenia by sa potvrdili:
 
„Naše mesto je zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, pripomíname si 15. výročie zápisu mesta do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, oslavujeme 777. výročie prvej písomnej zmienky o meste zapísaného do Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, odchádzam na toaletu v meste zapísanom do Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. . . “
 
Hanuščak je kontroverzná osobnosť. Čo mu každodenne rozprávajú jeho lichotníci a prisluhovači, nie je známe. Jeho oponenti a neprajníci mu vyčítajú všetko možné, po 19 rokoch na Žebráckeho stolci už aj tú štvrť štvorcového metra, na ktorej stojí.
 
Za tri najvýznamnejšie rekriminácie sa považujú tieto:
 
1. Korupcia, klientelizmus, nepotizmus, konflikt záujmov a kleptokracia.
 
O tom ja nič neviem, nikdy som sa s tým nestretol, raz som ale v jednej ambulancii videl na poličke Toffifee. Možno si ho doktor kúpil sám. A ešte jednu vec som nedávno videl, na námestí zaparkoval Mercedes SLS AMG Roadster s košickou značkou a vodič nonšalantným krokom vošiel do budovy mestského úradu.
 
2. Úbytok obyvateľstva.
 
Aký je správny počet obyvateľov Zeme? Dnes je tu 7 a pol miliardy človákov a 99,9997% z nich nežije v Bardejove. Čia je to vina? Dajme tomu, že primátor bude nový, bude to hotový obchodný impresário a privedie do mesta továreň pre 1 000 zamestnancov, ktorá vytvorí ďalších 2 000 pracovných miest u subdodávateľov. Čo sa stane? Bardejov začne nadšene súložiť bez kondómu a mnohí pôvodní obyvatelia sa sem vrátia z Dublinu a Peterborough.
 
O štyri roky bude mať Bardejov 40 000 obyvateľov, ktorí začnú pred voľbami plakať, že nemajú pracovné príležitosti, zato majú hypotéky na Prodom Bungalow 179 a bezzubé deti v pulóvrikoch so včelími pruhmi a rozkošne dopasovanými károvanými šiltovkami. A sme tam, kde sme boli, lenže teraz sme stredne veľké mesto, ktorým tiahnu lúpežné gangy s motýlikovými nožmi. Preto nie je dôležité, koľko má mesto obyvateľov, ale akých.
 
A máme napríklad takýchto: Taxikári radi iniciujú diskusiu: „Rusi maju teraz manevre zos Činu. Dagzde na Sibiru. Ta Amerika džube do caleho šveta. Hutorim, nedžubce, nebudze treba robic žadne manevre.“
 
Po vražde Jána Kuciaka: „A teraz co? Toten šaľeny zos Sasky budze?“ Školáci vystupujú z autobusu pred športovou halou, zamestnanec BAPOS-u ich upozorňuje: „Po trave še chodzi? Jak ceľata.“
 
Z kontextu vytrhnutý rozhovor v nemenovanej reštaurácii: - „To sú nenormálni ľudia v tom Bardejove. Nenormálni.“ - „Boris ide cez mŕtvoly.“
 
Na svete je veľa miest, ktoré majú len zlomok obyvateľov Bardejova (mestá, nie dediny) a sú to skutočné raje. Nie tie špicaté morské živočíchy, ale raje ako tie záhrady kráľovnej Semiramis, z ktorých Lenin vyhnal Trockého alebo tak nejako. Pozrite na poľné vtáky a ľalie a: Pučišća, Chorvátsko, 2 200 obyvateľov. Kouřim, Česká republika, 1 900 obyvateľov.
 
3. Nedostatočný cestovný ruch.
 
Neviem, koľko turistov navštívi ročne Bardejov. Je to tajná informácia, taká tajná, že ju nepoznajú ani na Odbore cestovného ruchu. Bude to asi tým, že Mestský úrad nemá Odbor cestovného ruchu. Viete, kto má? Amsterdam.
 
Amsterdam ročne navštívi 18 miliónov turistov. Zatiaľ čo iné mestá investujú do podpory cestovného ruchu, amsterdamská radnica investuje do jeho spomaľovania. V Amsterdame je momentálne zakázané otvoriť nový hotel, cez Airbnb môžete ubytovať hostí len na 60 dní v roku, nemôžete otvoriť nový obchod so suvenírmi a dokonca ani vaflový stánok.
 
Ako môžem porovnávať Amsterdam s Bardejovom? Amsterdam nie je taký veľký, ako sa zdá. V jeho administratívnych hraniciach žije len 900 tisíc obyvateľov. Je menší ako Praha. Má len trikrát väčšiu rozlohu ako Bardejov, ľudia v ňom žijú 11-krát hustejšie. Podobné opatrenia musia robiť už aj v Barcelone a Benátkach. Ach. . . Benátky.
 
Niektorí Bardejovčania sa tento rok sťažovali, že 4-dňový jarmok je zbytočne dlhý. Že je z toho veľa neporiadku a jeho návštevníci sú ešte opitejší, ožobračenejší a povadenejší. Takže keď chcete mať namiesto 4-dňového 300-dňový jarmok, podporujte cestovný ruch.
 
Preto od nového primátora, ktokoľvek to už bude, požadujem riešenie nasledujúceho problému. Chcem, aby sa zasadil za vývoj bezdierkovej technológie pečenia šišiek. Pravidelne si v bardejovských supermarketoch kupujem pocukrované šišky, výdatné zdroje diabetes a caries a nepamätám si deň, kedy som sa po zahryznutí do mäkkého pečiva neogebril.
 
Plniacu dierku na čerstvej šiške totiž nie je vidieť, takže neviete, ako treba koblížek otočiť, už len sledujete, ako lekvár alebo nugátový krém putuje na vaše tričko, vetrovku, rifle a topánky. Áno, raz som sa zasvinil na všetkých štyroch odevoch. Vyzývam primátora na okamžité riešenie, je to otázka municipálnej, ba až národnej bezpečnosti.
 
So srdečným pozdravom
A S O C I Á L
(21:39, mail) *redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s nimi nijako nestotožňuje
 
Diskusia
Pridať komentár