Skrytý potenciál Bardejova

1127x
10. September 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE
Potenciál
Aj takto bude možno vyzerať Bardejov
 
Tak ako každý človek keď sa narodí, tak aj každé mesto počas svojho života má svoj skrytý potenciál, ktorý čaká na jeho odkrytie alebo zrealizovanie. Keď rastieme, náš potenciál je často ovplyvnený výchovou a prostredím, ale prísne vzaté, je skutočne na nás, ako zhmotníme a zrealizujeme svoj potenciál.
 
Je na nás, čím sa staneme a akým prínosom budeme pre svoje okolie. Rovnako rastúce mesto je ako čisté plátno, na ktorom môže vzniknúť čokoľvek, čo si vieme predstaviť (je samozrejme rozdiel, keď maľuje Michelangelo alebo insitný umelec).
 
Dôležitá je predstava, nazvime to vízia mesta, ktorá zohľadňuje všetky súčasné ale ešte viac aj budúce potreby a záujmy väčšiny občanov. Slovo väčšiny je podstatné a stelesňuje demokratický princíp, keďže je nerealistické uspokojiť všetkých a vždy.
 
Bardejov je relatívne malé mesto, v súčasnosti je mimo hlavných cestných ťahov (na rozdiel od historickej minulosti) a bez diaľnice. To ho predurčilo na stagnáciu v demografickom rozvoji. To na jednej strane má negatívny dopad na potenciál ekonomického rozvoja, na druhej strane to zdržalo už aj tak živelnú a neorganizovanú zástavbu riadenú “trhom” a prevažne individuálnymi záujmami majiteľov pozemkov.
 
Mnohí z nás cítia, že v Bardejove sme nevyužili veľa príležitosti a niektoré z nich sú nenávratne stratené. Stále však máme možnosť pozerať do budúcna optimisticky. Kde možno vidieť potenciál mesta v rozvoji pre ďalšie obdobie v rámci územného rozvoja?
 
Mestom riadené developerské projekty voľných plôch
 
Problém dopytu po stavebných pozemkoch je predovšetkým historická parcelácia pozemkov na voľných plochách určených na zástavbu, ktorá nie je využiteľná na výstavbu (príliš veľa vlastníkov, príliš úzke parcely a absencia ciest).
 
Pozemky je potrebné preparcelovať, tak aby boli vyčlenené parcely na cesty a ostatnú infraštruktúru. Tu dopyt po pozemkoch vyplňujú aktivity súkromných firiem, ktoré na základe objednanej urbanistickej štúdie a dohody s vlastníkmi riešia tento problém a vytvárajú hodnotu pre súčasných majiteľov v súčasnosti nevyužiteľných pozemkoch (príklad územia na pravej strane pri vstupe do kúpeľov alebo územia medzi medzi Dlhou Lúkou a bývalými “strojárňami”). Takto riešené územia, ovplyvnené ekonomikou projektu, končia často dlho bez infraštruktúry, keďže sa očakáva, že majitelia pozemkov sa poskladajú na realizáciu cesty a ostatných sieti.
 
Pri riešení ďalších podobných území v meste je podľa mňa potrebné, aby samospráva prebrala aktivitu a riešila tieto územia v súčinnosti s existujúcimi vlastníkmi, tak aby základná infraštruktúra, vrátane potrebnej zelene, sídliskových plôch zelene a plôch pre vybavenosť boli súčasťou projektu. Podobné príležitosti čakajú na Vinbargu, kopci na Mihaľov a mnoho ďalších väčších alebo menších lokalít.
 
Zmena klimatických podmienok
 
Zmena klimatických podmienok je každý rok evidentnejšia, horúce dni pribúdajú a sú aj horúcejšie. Naše mesto má možnosť (aj potrebu) na to reagovať v predstihu. Jedným z potrebných riešení je zintenzívniť výsadbu vzrastlej zelene (stromy) pozdĺž chodníkov a vytvárať tak priaznivejšiu mikroklímu.
 
V Bardejove sme nevyužili veľa príležitosti a niektoré sú nenávratne stratené. Stále však máme dôvod pozerať do budúcna optimisticky
 
Druhá potreba je redukovať betónové plochy a zadržiavať zrážkovú vodu v území, ktorá vyparovaním dokáže zmierňovať teplotu ovzdušia. Zodpovedný prístup je toto všetko žiadať aj pri nových developerských projektoch, či už ide o nové obchodné domy, obytné štvrte alebo priemyselné zóny. Parkovacie plochy by mali byť v budúcnosti prekryté solárnymi panelmi, ktoré na jednej strane tienia v lete rozpálené zaparkované autá na druhej strane produkujú “zelenú” energiu (teda nie energiu so spaľovania drevnej hmoty z okolia Bardejova).
 
Skvalitňovanie existujúcich priestorov sídlisk
 
Existujúce sídliska rovnako vyžadujú pozornosť a skvalitňovanie už existujúcich priestorov. Výsadba zelene, oddychové plochy, detské ihriská, segregovaná statická doprava, ale aj využívanie voľných plôch na intenzifikáciu zástavby bez negatívneho dopadu na súčasnú obytnú štruktúru. Samospráva podľa dostupných informácii začína riešiť vnútroblokové priestory.
 
Ul. Dlhý rad
 
Po spustení do prevádzky nedávno dokončený obchvat mesta má odľahčená ulica Dlhý rad potenciál na svoju premenu. Je vhodná na transformáciu na park s pridruženými parkovacími plochami a čiastočnou pešou zónou ako nástupná brána do mestskej pamiatkovej rezervácie. To predpokladá dokončenie objektu bývalej pošty a hotela Republika, ktorý dlhodobo chátra. K týmto objektom sa v nedávnej minulosti zaradil aj samosprávou predaný objekt Centra voľného času.
 
Najväčší potenciál v každom meste je v ľuďoch. V praxi to znamená prácu samosprávy so špičkovými odborníkmi pre jednotlivé odbory rozvoja mesta, hľadanie najvýhodnejších riešení formou súťaže, ale aj priame zapájanie obyvateľov mesta do prípravy jednotlivých projektov formou spätnej väzby a určovania cieľov riešenia aj občanmi už počas projektových príprav. Týmto sa bude predchádzať prekvapeným tváram občanov pri začatí výstavby.
 
Určite vidíte potenciál mesta aj v iných oblastiach života mesta. Možno vo výchove a vzdelávaní mládeže, v športe, turizme, lesnej správe? Budeme radi, ak sa na stránkach našich novín o tieto vízie s nami a občanmi mesta podelíte v niektorom z nasledujúcich vydaní novín.
 
Kontaktujte nás: noviny@ahojbardejov.sk 
(21:22, M. Olejár)
 
Diskusia
Pridať komentár