Vyjadrite sa, aký máte pocit z Bardejova

1325x
10. September 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE  
Vyjadrite svoje pocity....
Vyjadrite sa... 
 
Možno ste sa ocitli v situácii, kedy ste si uvedomili svoj pocit z konkrétneho miesta v meste. Mali ste dobrý pocit pri prechádzke, alebo naopak niečo vás v meste náramne vyrušilo a chcelo sa vám kričať? Keď ste sa chceli o svoj pocit alebo nápad podeliť, aby bol vypočutý a prospešný, zistili ste, že to v Bardejove nejde.
 
Akoby o váš pocit, názor nebol záujem. To už neplatí. Vďaka Cechu Architektov Bardejova svoj názor môžete vyjadriť dokonca z pohodlia vašich domov pri počítači alebo tablete. Tieto podnety budú následne vyhodnotené a ponúknuté samospráve k informovanejšiemu rozhodovaniu o verejných priestoroch. Kto pozná a rešpektuje pocity obyvateľov, vie lepšie plánovať mesto.
 
Čo sú pocitové mapy
 
Pocitová mapa je interaktívny online nástroj, ktorý ponúka možnosť aktívneho zapojenia občanov do zberu informácií a názorov na verejné priestory. Ide o prostriedok participatívnej tvorby verejného priestoru. Pocitové mapy tak vytvárajú jeden z podporných podkladov pre plánovanie investičných akcií, vytváranie koncepcií dopravy, či zelene. Hlavne však dávajú informáciu politikom, úradníkom a urbanistom, k správnemu rozhodovaniu pri vytváraní priestorov, ktoré užívate. Politici niekedy akoby žili v inom meste, než o ktorom rozhodujú.
 
Ako to funguje
 
Na stránke www.pocitovemapy.sk vyberte Bardejov. Do mapy budete postupne označovať miesta, ktoré sa budú pridržiavať štyroch kategórií: atraktívnosť priestorov, doprava, zeleň a bezpečnosť. Každá kategória obsahuje dve otázky. Dokopy vám tak položíme 8 otázok k Bardejovu. Ku každej otázke môžete označiť aj viacero miest. Tiež sa potešíme stručnému popisu, prečo sa vám dané miesto páči alebo nepáči.
 
Prečo?
 
Pocitové mapy na Slovensku zrealizoval ateliér Atrium Architekti z Košíc ako pilotný projekt v Prešove k vytvoreniu manuálu tvorby verejných priestorov. Následne tento nástroj sa stal dostupný aj pre iné samosprávy, ak vyjadrili záujem a zaplatili poplatok. Vo väčšine miest tieto pocitové mapy prinášajú prevažne práve samosprávy.
 
V prípade Bardejova to sú miestni architekti, združení v Cechu architektov, ktorí z vlastných prostriedkov dotovali neuspokojovanú potrebu mesta v oblasti zberu názorov občanov a zaplatili poplatok realizátorom projektu a týmto spôsobom nahradili iniciatívu samosprávy. Dôvodom je hlavne zámer skvalitniť proces tvorby priestorov v Bardejove na základe podnetov od občanov a týmto spôsobom napomôcť samospráve pri jej úlohe.
 
Čo s nazbieranými údajmi
 
Výsledky z pocitových máp budú spracované a prístupné ako samosprávam, tak verejnosti. Dajte politikom vedieť, čo spravili dobre a čo treba vo vašom meste zlepšiť. Tento nástroj nie je o kritike, ale o konštruktívnom dialógu medzi verejnosťou a samosprávou. Na vašom názore záleží. Viac o tejto možnosti a projekte sa dozviete priamo na stránke www.pocitovemapy.sk
(15:25, red)
 
Diskusia
Pridať komentár