Multižánrový festival Ružový Bicykel sa aj tento rok vydaril

714x
02. September 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Ružový Bicykel
Ružový Bicykel sa aj tento rok vydaril 
 
Šiesty ročník podujatia plného výtvarného umenia, hudby, divadla, workshopov a neobyčajných ľudí z blízka aj zďaleka sa tradične uskutočnil aj tento rok koncom augusta (17. – 19. 8. 2018) v priestoroch kultúrno-komunitného centra Bašta v Bardejove. Už šiesty krát Ružový Bicykel začínal v roku 2013 ako jednoduchý multižánrový večer.
 
Počas jedného augustového popoludnia sa v Bašte predstavili domáci básnici, hudobníci, výtvarníci, či inšpiratívny hosť. Každý rok sa podujatie rozrastalo do šírky – pribúdal program, rástol počet hostí i poschodí Bašty, ktoré sme naplnili. Z multižánrového večera sa stal niekoľkodňový multižánrový festival.
 
Hudba
 
Tento ročník bol zatiaľ najbohatší na hudobný program. Piatok patril inštrumentálnej muzike, hudobne ho otvorila Prešovská zostava Fúzy Múzy & David Kollar so svojim takmer divadelným vystupovaním. Po nich nasledovali post-rockoví The Ills, známi svojou inštrumentálnou zručnosťou už aj na Islande. Bez vokálov, len s dvoma gitarami, basou a bicími.
 
V sobotu začali večerný program Bad Karma Boy, v ktorých sa dreampopová gitarová linka a vrstvené vokály miešali s elektronikou. Ich zaujímavé zvukové plochy obohatili aj nástroje ako omnichord, vibrafón, ondes či kalimba. Večer zakončila trash-metalová búrka Čad, známa najmä vďaka spevákovi Pištovi Vandalovi, redaktorovi náboženských relácií RTVS a stĺpčekárovi časopisu .týždeň.
 
Aby sa nepovedalo, že sme tohto roku iba rockoví, záver festivalu v nedeľu patril veselej zostave Puding Pani Elvisovej. Jej jedinečný rukopis je mixom elektronickej tanečnej hudby, plnej rôznych experimentov s hlasným, priam až punkovým nasadením.
 
Diskusie a prednášky
 
V rámci diskusnej sekcie k nám zavítali blogeri Samuel Marec a Ján Levoslav Benčík, s ktorými sme sa bavili o tom, ako náš život ovplyvňuje Facebook a internet, a prečo je často krát plný nenávisti.
 
Prednášku o komiksoch a filmoch inšpirovaných komiksami si pripravili prešovskí znalci a propagátori popkultúry, milovníci filmov i hier Pop-cult.
 
Workshopy
 
Pod dohľadom skúsených lektorov si mohli návštevníci vyrobiť aj niečo zaujímavé. Bardejovskí Recyklisti ukázali, ako si zo starého papiera vytvoriť funkčné misky a nádoby. Martin Fek z ateliéru Fek design, známy svojou grafikou pre bardejovský kočovný pivovar Berhet, zas hovoril o varení piva a učil tvoriť pivné etikety.
 
Divadlo
 
Pre deti bolo v piatok pripravené predstavenie „Polepetko“ v prevedení prešovského Divadla Etudy. Ako sprievodný program OZ Different k nám v sobotu zavítalo Divadlo na Peróne a ich hra s veľavravným názvom „Na stáž!“.
 
Výstava
 
Pred Baštou ste si už mohli všimnúť exteriérovú výstavu plagátov Shut Up!, venovanú pamiatke zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. V interiéri predstavili svoje diela Vlaďka Švecová, Peter Javorík, Tomáš Dzuruš a Maťo Grega. Výstavu otvorili čítačkou a umeleckým vystúpením dvojica Ingrid Kepková & Vierka Zubalová.
 
Sprievodný program
 
Tradičných dobrovoľníkov z klubu spoločenských hier Board Games doplnil tento rok obchodík s hand made vecičkami, premietanie záznamov prezentácií PechaKucha Night Bardejov a česko-slovenská premiéra dokumentárneho filmu Dominion. Počas nedeľného večera prebehol aj obľúbený Kvíz v Bašte #7.
(18:34, J. Lenart, foto: FB Kandelaber)
Diskusia
Pridať komentár