V nedeľu 19. augusta bude v Bardejovských Kúpeľoch Alžbetínsky deň

6058x
12. August 2018
Príďte aj vy vzdať hold cisárovnej Sisi
Sisi príde po roku znova do kúpeľov
 
Jedným z vrcholov tohtoročného kultúrneho leta v Bardejovských kúpeľoch bude 15. ročník Alžbetínskeho dňa. V nedeľu 19. augusta 2018, v areáli pri Kúpeľnej kolonáde, zorganizujú kúpele pamätný deň na počesť návštevy cisárovnej Alžbety, zvanej Sisi, ktorá v Bardejovských Kúpeľoch strávila tri týždne.
 
Spomienková slávnosť začne o 14.30 hod. pri pamätníku cisárovnej. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.
 
,,Pozývame všetkých dospelých aj s deťmi na túto obľúbenú akciu, počas ktorej dostanú možnosť pozdraviť cisárovnú Alžbetu (Sisi) a jej manžela Františka Jozefa (Franza Jozefa) I. Vychutnajte si aj vy atmosféru a noblesu rakúsko-uhorskej monarchie a odfotografujte sa s predstaviteľmi vládnucej habsburskej monarchie.
 
Sisi a František Jozef sa budú prechádzať po areáli kúpeľov na pripomienku návštevy Sisi v Bardejovských Kúpeľoch v roku 1895. Cisárovná Bardejovské Kúpele naozaj navštívila a strávila tu tri týždne. Sisi sem prišla ako päťdesiatosemročná 1. júla 1895 a zotrvala tu do 22. júla. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák. Liečila si nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý nedávno predtým tragicky zahynul.V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe (dnes 218) s krásnym výhľadom na kúpeľný areál,“ povedala T. Šatanková.
 
Pozvánka:
Začiatok Alžbetínskeho dňa je plánovaný o 14.30 hod. a hlavná časť programu potrvá do 17.00. Spomienková slávnosť začne historickým sprievodom cisárovnej Alžbety s manželom cisárom Františkom Jozefom po areáli Bardejovských kúpeľov, o 15.00 hod. zaznejú v Kúpeľnej kolonáde slávnostné fanfáry a uvítacia reč zástupcu kúpeľov.
 
O 15.15 hod. nasleduje položenie kvetov k pomníku Alžbety a prednes slávnostnej básne. O 15.30 návštevníci uvidia dobovú scénku a dobový tanec. Slávnosť zakončí koncert orchestra na Kúpeľnej kolonáde. K dispozícii na zakúpenie sú na recepcii liečebného domu Alžbeta aj spomienkové predmety na cisárovnú. Sprievodnou akciou je aj výstava fotografií pri príležitosti pobytu kráľovnej Alžbety v priestoroch Kúpeľnej kolonády.
 
,,Návštevníkov pozývame aj do Muzeálneho apartmánu Sisi v historickom hoteli ALŽBETA v čase 16.00 – 18.00. Absolvujú tam prehliadku za účasti sprievodcu a krátke priblíženie života cisárovnej Sisi,“ uzavrela T. Šatanková.
 
Elena Romanová, personálna a prevádzková riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a. s. dodáva: ,,Liečebný dom ALŽBETA nesie meno rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety. Znovu sme ho otvorili v polovici júla 2016, po rekonštrukcii v trvaní 6 mesiacov, ktorá si vyžiadala 1,95 mil. eur, vrátane interiéru.
 
Odvtedy láka svojou romantikou a prepojenosťou na Sisi predovšetkým ženské návštevníčky, ktoré môžu bývať v jej apartmáne. Apartmán Sisi je luxusne zariadený a momentálne je to naša top ponuka. Tomu zodpovedá aj najvyššia cena zo všetkých našich kategórií izieb. Našou ambíciou je etablovať výnimočnosť tejto ponuky a nie jej masovosť.
 
Obsadenosť apartmánu Sisi je na úrovni 50% a ostatných izieb v hoteli Alžbeta až 90%, čo sú výborné čísla. O apartmán Sisi je veľký záujem, zvyčajne na týždňový až dvojtýždňový liečebný pobyt, hlavne zo strany zahraničných klientov. Bývali tam klienti z Ukrajiny, Ruska, Bieloruska, Dánska aj Francúzska. Niektorí sa opakovane vracajú. Najviac vyťažený býva počas letnej sezóny v júni až septembri.“
(19:09, red, foto: fotošot)
 
Diskusia
Pridať komentár