Bardejov sa vrátil do trinásteho storočia, dynamické nasvietenie Radničného námestia

1655x
15. Jún 2018
Hry rytiera Rolanda
Predstavili sa aj sokoliari z Banskej Bystrice
 
V Bardejove sa dnes (piatok, 15. júna 2018) konajú Rolandové hry, ktoré sú tento rok v znamení 777. výročia prvej písomnej zmienky o meste.
 
Program odštartoval v dopoludňajších hodinách, mestská umelecká škola pripravila dobové divadlo, prebiehali rôzne hry pre deti, pripravený bol rytiersky turnaj, dobová kuchyňa. Sokoliari si pripravili vystúpenie a ukážky dravých vtákov.
 
Baroková krčma si pripravila divadelnú šermiarsku etudu, k zhliadnutiu bol aj konský turnaj. Na pódiu prebiehali historické tance.
 
Program pokračuje popoludní 
 
Pred 18.00 hod. bude pre všetkých návštevníkov k zhliadnutiu historický sprievod. Bohatý program bude pokračovať až do večerných hodín, na pódiu vystúpi dobová skupina z Poľska a po 21.00 hod. bude na námestí ohňová šou a orientálne tanečnice predvedú svoje umenie. V závere dňa bude prezentované dynamické osvetlenie námestia.
 
Pozrite si bohatú fotogalériu:
 
„Dvadsiaty šiesty ročník začal o desiatej doobeda. Zamerali sme sa na deti predškolského veku a na prvý stupeň ZŠ. Deti získavali bardejovský dukát alebo pamätný list opečiatkovaný pečiatkou rytiera Rolanda. Večer celý program ukončíme ohňovou šou a dynamickým osvetlením na hudbu Pirátov z Karibiku,“ uviedol vedúci oddelenia kultúry Martin Choma.
 
Okrem vystúpení je na námestí viacero stánkov s mnohými dobrotami. K dispozícii sú klobásky či perníky, nechýbajú ani ďalšie špeciality. Zhliadnuť možno historické zbrane, odevy, kuchyňu, takže všetko to, čo bolo v 14. a 15. storočí.
 
Roland zachránil Bardejov 
 
„Z histórie vieme, že rytier Roland bol ten, ktorý zachránil Bardejov a vyhnal nepriateľov. Odvtedy sa traduje, že by bolo potrebné si uctiť rytiera Rolanda. Najlepší spôsob vymysleli naši kolegovia pred 26. rokmi,“ dodal M. Choma.
(15:54, red)
Diskusia
Pridať komentár