Bardejov a jeho okolie naberá na atraktívnosti

1308x
12. Jún 2018
OOCR "ŠARIŠ" - Bardejov pokračuje v aktivitách na rast návštevnosti regiónu
Počet návštevníkov stále rastie
 
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ - Bardejov zaznamenala aj počas prvého polroka 2018 pokračovanie trendu rastu počtu návštevníkov i počtu prenocovaní v regióne. Pričinili sa o to predovšetkým domáci turisti.
 
Podpisuje sa pod to zvyšujúca sa kúpna sila obyvateľstva, ochota míňať peniaze, dobrá bezpečnostná situácia a v neposlednom rade rastúca atraktivita regiónu severovýchodného Slovenska. OOCR „ŠARIŠ“ - Bardejov“ vyvíja aj v tomto roku aktivity na podporu turizmu. Patrí k nim dobudovanie medzinárodnej cyklotrasy AQUAVELO (spolu 230 km), spájajúcej kúpeľné mestá v slovensko - poľskom pohraničí, prípravy cyklomáp a turistických máp regiónu, nový web a ďalšie aktivity. Informoval o tom riaditeľ OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov Radomír Jančošek.
 
Nové turistické mapy 
 
,,Naša OOCR za prvý polrok tohto roka skolaudovala turistickú rozhľadňu na Kamennej Hore nad Bardejovom a zabezpečila smerové značenie k nej. Okrem toho vytvorila novú Turistickú mapu, ktorá je doplnená o aktuálne turistické a cyklo trasy regiónu a zaplatila maľovanú mapu pre deti Horný Šariš Bardejov a okolie, spolu so stojanmi so strieškou. Vydala aj 3. vydanie Obrazového sprievodcu a 2. vydanie Turistického sprievodcu po regióne, letáky propagujúce Bardejovské Kúpele, Bardejov, drevené kostolíky. Spolu s novou Prešovskou OOCR sme vytvorili spoločné logo Regiónu ŠARIŠ pri spoločnej propagácii regiónu. V dokončovacej fáze je nový portál: www.visitbardejov.sk, na ktorý pribudnú aj ďalšie jazykové mutácie. Organizácia sa spoločne s členmi prezentovala aj na veľtrhoch cestovného ruchu: ITF Bratislava 2018, Katovice 2018, Moskva 2018, Krakow 2018, najväčší BIKE Fest na Slovensku v Kalnici pri Trenčíne,“ vymenoval R. Jančošek.
 
Dodal, že na druhý polrok toho roka pripravuje OOCR „Šariš“- Bardejov ako partner projektu novú štvorjazyčnú cyklomapu AQUAVELO. Ide o 230 km úsek medzi kúpeľmi Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szawnica, s bodmi záujmu, pamiatkami, faunou, flórou.
 
,,V spolupráci so Štátnymi lesmi, ktoré práve dokončujú obnovu Jazierka Bardejovské Kúpele, plánujeme obnovu oddychovej a rekreačnej zóny v okolí jazierka, mienime obnoviť infraštruktúru - drevené prvky, odpočívadla, altánky, mapy, koše, drevený mostík. Súčasťou by mal byť aj mini drevený park pre deti pri jazierku, prípadne mini lanový park v okolí jazierka. Organizácia plánuje aj ďalšie práce na turistickej infraštruktúre. Pripravujeme obnovenie turistických značení a trás, obnovu drevených turistických altánkov v lesoparku Bardejovské Kúpele a okolie, obnovenie a osadenie exteriérových turistických máp v drevených stojanoch so strieškou. Plánujeme finančne podporiť aj obnovu cyklochodníkov a turistických chodníkov a kultúrnych podujatí,“ konštatoval R. Jančošek.
 
Čo ponúka región
 
Najlákavejšími destináciami regiónu OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov sú Bardejovské Kúpele, mesto UNESCO Bardejov a od vlani aj Svidník s Duklou. Najnavštevovanejším podujatím v regióne je tradičný Bardejovský jarmok. Najviac sa na udržaní turistov v regióne počas dlhšieho obdobia podieľajú ubytovacie zariadenia v Bardejovských Kúpeľoch. Vlani sa tu ubytovalo 27 170 klientov. Tunajší skanzen - Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch vlani navštívilo 21 521 turistov.
 
Medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie atrakcie regiónu patrí samotné centrum Bardejova so sochou kata. Tu sú aj ďalšie magnety ako Bazilika minor Svätého Egídia (45 000 osôb), bývalá Mestská radnica - prvá stavba renesancie na území Slovenska s expozíciou Šarišského múzea (11 050 osôb), alebo Pamätník holokaustu, či Bardejovské suburbium - Stará synagóga.
 
Od začiatku tohto roka si turisti užívajú ďalšiu atrakciu regiónu - obnovenú rozhľadňu Bardejov Kamenná Hora, z ktorej je nádherný výhľad predovšetkým na mesto Bardejov. Rozhľadňa je  ľahko prístupná aj pre malé deti. Pre nich je určená aj dobudovaná športová zóna pre deti v Bardejovských Kúpeľoch. Dĺžka vybudovaných a udržiavaných, navzájom prepojených piatich cyklotrás dosahuje spolu viac ako 8 km. Tvoria ju tri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje 35 km.
 
Počet turistov sa zvýšil 
 
Počet turistov, ktorí v roku 2017 využili ubytovacie zariadenia v Bardejovských Kúpeľoch a Bardejove sa medziročne zvýšil o takmer 6 % a dosiahol 52 492 osôb. Počet ich prenocovaní sa zvýšil o 4,3 % a dosiahol 316 590 nocľahov. Priemerne tak strávil jeden turista v regióne šesť nocí. Najviac ubytovaných bolo zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Ukrajiny, Ruska a Bieloruska, v menšom množstve aj z Izraela, Nemecka a Maďarska.
 
Počas tohtoročnej sezóny sa bude konať niekoľko nosných podujatí, ktoré pritiahnu tisíce domácich i zahraničných turistov. Patrí k nim hlavne historický Bardejovský jarmok v termíne 23.– 26. augusta. Tento rok pôjde už o 667. historický a 47. novodobý jarmok. Okrem tradičných kolotočov bude pre návštevníkov pripravený bohatý program, do Bardejova zavítajú známi speváci a hudobné skupiny.
 
Ťahákmi návštevnosti sú aj podujatia v Bardejovských kúpeľoch ako sú Otvorenie kúpeľnej sezóny, Bardejovské kúpeľné dni (07. – 08.07.2018), Alžbetínsky deň (19.08.2018), Pivný festival (02.09.2018) a Hornošarišský Vínny festival (06.10.2018). V Bardejovských kúpeľoch majú hostia na výber z dvoch wellness komplexov a v lete aj vonkajšie kúpalisko.
(10:40, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár