Netradičný spôsob výučby cudzieho jazyka

1535x
10. Apríl 2018
Európa s nami
 
Španielska skupina spolu s účastníčkami projektu 
 
Znalosť cudzieho jazyka je podmienkou priatia do každého dobre plateného zamestnania. Častokrát sme ochotní minúť stoky eur, aby sme sa v ňom zlepšili. Skvelým spôsobom ako sa zdokonaliť v cudzom jazyku je vycestovať do zahraničia, a aj preto bol vytvorený program Erasmus+.
 
Ten dáva možnosť študentom vycestovať do zahraničia zadarmo. Mladý Bardejov – Mestský mládežnícky parlament, si dal za cieľ propagovať tento program medzi mladými ľuďmi v našom meste, avšak zakrátko narazil na nezáujem zo strany stredoškolákov.
 
My, členovia mestského mládežníckeho parlamentu, sme sa stretli s faktom, že mnohí stredoškoláci si myslia o sebe, že neovládajú cudzí jazyk dostatočne na to, aby mohli vycestovať do zahraničia, hoci aj na krátku dobu. Preto sme sa rozhodli vytvoriť projekt, ktorý by pomohol mladým ľuďom so zdokonaľovaním sa v cudzom jazyku. Oslovili sme cudzincov, ktorí sú na Slovensku cez EVS (European Voluntary Service), čo je súčasťou programu Erasmus+.
 
Séria diskusií 
 
Vďaka finančnej podpore Komunitnej nadácie Bardejov, organizácii Mladiinfo, aktívnym pedagógom a húževnatým študentom sa podarilo projekt naštartovať, a tak sa od decembra 2017 do marca 2018 mohli žiaci základných, stredných a jazykových škôl vo Svidníku a v Bardejove učiť cudzí jazyk od Španielov a Nemcov. Pre verejnosť bola v rámci tohto projektu vytvorená séria diskusií s hosťami na aktuálne politické témy, ktoré taktiež pripravovali talianski dobrovoľníci.
 
Cudzinci zároveň informovali o programe EVS. Projekt ocenili aj maturanti, ktorí sa pripravujú na skúšky z daného jazyka. Žiakov nadchol netradičný spôsob výučby jazyka a cudzej kultúry, a aj vďaka pozitívnej spätnej väzbe od pedagógov veríme, že projekt bude naďalej pokračovať.
(J. Boruv, foto: P. Kokinda)
 
Diskusia
Pridať komentár