Radnica bude opäť svietiť na modro

1113x
16. Marec 2018
OZ nevyAUTuj AUTistu
Autizmus je porucha vývinu, ktorá sa prejavuje u detí od detstva, väčšinou sa prejaví do veku piatich rokov. Je to stav, ktorý je charakterizovaný špecifickými príznakmi v oblastiach sociálnych vzťahov, hry, záujmov a predstavivosti.
 
Mesto Bardejov sa už po druhý krát zapojí do celosvetového projektu „Rozsvieť modrú“, ktorá upozorňuje práve na problematiku autizmu.
 
Druhého apríla sa za podpory mesta Bardejov o 20:00 hod. rozsvieti budova radnice na Radničnom námestí na modro. Ako vyjadrenie vašej osobnej podpory si môžete obliecť niečo modré. Pred rozsvietením budovy bude krátky príhovor občianskeho združenia nevyAUTuj AUTistu a následnej sa bude prezentovať pieseň o autistoch, ktorú pre združenie naspievala bardejovská kapela Niečo Navyše. Taktiež sa môžete odfotiť pred nasvietenou radnicou profesionálnym fotografom Dariusom Zdziebkom.
 
OZ nevyAUTuj AUTistu je organizácia na pomoc rodinám s deťmi a autizmom v Bardejove a blízkom okolí. Za cieľ má osvetu o autizme a prípadnú finančnú pomoc týmto deťom a dospelým trpiacim autizmom. Založili ju mamičky z Bardejova a okolia, ktoré sami majú deti s autizmom a Aspergenovým syndrómom. O projektoch alebo prípadnej pomoci, či o prispievaní darmi, nájdete informácie na ich FB konte nevyAUTuj AUistu a na web stránke: www.nevyautujautistu.sk
 
Čo je autizmus?
 
Autizmus je vývojová porucha, ktorú charakterizujú deficity v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Postihnutie v oblasti komunikácie zahŕňa problémy porozumieť reči druhých a udržiavať zmysluplnú konverzáciu. Deficit v komunikácii je hlboko spojený s problémami pri vytváraní vzťahov – osoby s autizmom majú problémy udržiavať funkčnú komunikáciu s ostatnými a teda majú obmedzené možnosti vytvárať vzťahy. Kvôli chýbajúcej predstavivosti sa jednotlivci s autizmom venujú limitovanému množstvu stereotypných činností.
(red) 
 
Diskusia
Pridať komentár