Knihou roka PSK v kategórii beletria je kniha z Lenartova

585x
12. Marec 2018
Verejnosť vyberala spomedzi 45 nominácií
Prvý ročník súťaže o Knihu roka Prešovského samosprávneho kraja už pozná svojich víťazov. Na základe hlasovania o nich rozhodla verejnosť, ktorá vyberala tituly zo 45 nominácií. 
 
Knihami roka Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za rok 2017 sa stali v kategórii beletria Povesti a príbehy z Lenartova od Silvii Havelkovej, v kategórii odborná literatúra titul Metropolita Lavr, ktorú napísal Michal Škurla. 
 
V kategórii beletria bolo nominovaných 12 titulov
 
Do pilotného ročníka súťaže o prestížny titul mohli byť nominované knihy, ktoré vyšli v roku 2017 a boli tematicky, textovo alebo obrazovo spojené s Prešovským krajom. V kategórii beletria bolo nominovaných 12 kníh. Za víťazným titulom sa na druhom mieste ocitla publikácia Útek z pekla od Juraja Šeba, tretie miesto patrí knihe Premlčané ticho od Niny Kollárovej. 
 
V kategórii odborná literatúra súťažilo 33 titulov. Na druhom mieste skončila publikácia Ľudová démonológia Ukrajincov Slovenska od Nadeždy Varcholovej a tretiu priečku obsadila kniha Zbierka piesní z údolia večného potoka, ktorú vydala obec Lenartov. 
 
Knihy dostali viac ako 2000 hlasov 
 
O nomináciách rozhodla čitateľská verejnosť, organizácie, mestá, obce i samotní autori či vydavatelia do 31. januára t.r. Samotné hlasovanie prebehlo v mesiaci február. Prostredníctvom zaslaných hlasovacích lístkov i sociálnych sietí sa zapojilo 1 562 hlasujúcich, ktorí udelili 2 149 hlasov, zvlášť v každej kategórii. 
 
Výsledky súťaže Kniha roka PSK 2017 boli vyhlásené 5. marca 2018 v rámci slávnostného otvorenia Týždňa slovenských knižníc v Prešove. Jeho súčasťou bolo aj žrebovanie štyroch hlasujúcich, ktorí získali zápisné v regionálnych knižniciach a odpustenie pokút na 365 dní. Vyhlásený bol aj 2. ročník ankety na rok 2018. Súťaž Kniha roka PSK organizujú Prešovský samosprávny kraj a knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK v Bardejove, Humennom, Poprade, Starej Ľubovni, Svidníku, Vranove nad Topľou a v Prešove. 
 
Výsledky v kategórii Beletria:
1. miesto (190 hlasov): Povesti a príbehy z Lenartova (Silvia Havelková)
2. miesto (101 hlasov): Útek z pekla (Juraj Šebo)
3. miesto (83 hlasov): Premlčané ticho (Nina Kollárová) 
 
Výsledky v kategórii Odborná literatúra:
1. miesto (345 hlasov): Metropolita Lavr (Michal Škurla)
2. miesto (202 hlasov): Ľudová démonológia Ukrajincov Slovenska (Nadežda Varcholová)
3. miesto (146 hlasov): Zbierka piesní z Údolia večného potoka (Obec Lenartov)
(16:21, D. Jeleňová) 
 
Diskusia
Pridať komentár