Týždeň slovenských knižníc – získajte členské na rok zdarma

584x
05. Marec 2018
Vyhlásia knihu roka PSK 2017
Dnes (v pondelok 5. marca) začal Týždeň slovenských knižníc. Celoslovenské podujatie bude už tradične zamerané na knihy, čítanie i množstvo výnimočných podujatí. Aktuálny 19. ročník organizujú Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Aktívne sa doň zapája aj Prešovský samosprávny kraj.
 
Týždeň slovenských knižníc (TSK) je naďalej verný svojmu poslaniu – pozitívne zviditeľňovať knižnice cez široké spektrum aktivít a podujatí pre všetky vekové kategórie. Výnimkou nie sú ani regionálne knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Tie budú počas celého týždňa odpúšťať poplatky za oneskorené vrátenie kníh či ponúkať zápis nových čitateľov zdarma.
 
Špecialitou budú knižné hliadky, ktoré budú „prichytávať“ ľudí čítajúcich na verejnom mieste a odmeňovať ich za to bezplatným členským v knižnici na jeden rok. Novinkou je vyhodnotenie čitateľskej súťaže Kniha roka PSK za rok 2017.
 
Ponuka je skutočne rozmanitá. Počas Týždňa slovenských knižníc v Prešovskom kraji budú prebiehať rôzne súťaže, prednášky, zážitkové čítania, slávnostné zápisy prvákov, vzdelávacie podujatia a burzy kníh 
„Cieľom súťaže, ktorej pilotný ročník sme vyhlásili práve pred rokom, je vybrať najkrajšiu či najhodnotnejšiu publikáciu, ktorá si zaslúži pozornosť odbornej i čitateľskej verejnosti. 45 nominácií a vyše tisíc hlasujúcich svedčí o tom, že o regionálne tituly je veľký záujem. Máme ambíciu ponúknuť víťazom spoluprácu a priestor na prezentáciu ich kníh a tvorby,“uviedla Marta Skalková, riaditeľka Knižnice P.O. Hviezdoslava v Prešove, kde sa 5. marca bude konať aj slávnostné otvorenie Týždňa slovenských knižníc v rámci PSK.
 
Jeho súčasťou bude vyhlásenie nového ročníka ankety Kniha roka 2018, ale i symbolické odovzdanie knižného daru slovenskej komunite v srbskej Vojvodine. Organizátori zároveň predstavia podujatia TSK v siedmich regionálnych knižniciach v kraji.
 
„Ponuka je skutočne rozmanitá. Počas Týždňa slovenských knižníc v Prešovskom kraji budú prebiehať rôzne súťaže, prednášky, zážitkové čítania, slávnostné zápisy prvákov, vzdelávacie podujatia a burzy kníh. V programe sú aj besedy so spisovateľmi pre deti a dospelých – s Gabrielou Futovou, Michaelou Ellou Hajdukovou, Janou Pronskou, Máriou Ferenčuhovou a regionálnymi autorkami Lenonou Štiblarikovou a Ninou Kollárovou,“ uviedla M. Skalková.
 
V Bardejove o Dávidovi Gutgeselovi 
 
Najnavštevovanejšia Knižnica P.O.H. v Prešove pripravila súťaže v čítaní škôlkarom, prezentáciu Nevšedných žien Prešova i objavovanie mesta spojené s literatúrou a spisovateľmi. Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove predstaví osobnosť, ktorú nesie v svojom mene viacerými akciami – náučným pásmom Gutgeselova tlačiareň a prednáškami o tomto významnom kníhtlačiarovi a vydavateľovi z konca 16. storočia.
 
Vihorlatská knižnica v Humennom stavia tiež na regionálnej histórii a predstaví Stratené a nájdené poklady Zemplína, no i vycestuje spolu s cestovateľom Milanom Kurucom do krajín Južnej Ameriky.
 
Podtatranská knižnica v Poprade má pripravené tvorivé dielne s ilustrátorkou Janou Kalixovou či rozprávanie o ľudovom spisovateľovi a zberateľovi Matejovi Hrebendovi. Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni organizuje tradične regionálnu súťaž o najsčítanejšieho detského čitateľa, posvieti si na Knihy verzus internet a odovzdá knižný dar pre pacientov Ľubovnianskej nemocnice.
 
Čitateľský maratón, zdobenie a maľovanie vajíčok čaká na návštevníkov Podduklianskej knižnice vo Svidníku, ktorá pripravila podujatia i v obľúbenom bibliobuse. Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou finišuje s kurzom počítačovej gramotnosti a pozýva tiež na stretnutie Piatky pre matky.
 
Najviac knižníc na Slovensku 
 
V Prešovskom kraji je evidovaných 310 verejných knižníc, z toho 260 aktívnych, čo je najviac zo všetkých krajov na Slovensku. Vo svojich fondoch evidujú vyše 2 milióny kníh a iných dokumentov. Priamo v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja je sedem regionálnych knižníc – v Prešove, Poprade, Starej Ľubovni, Vranove nad Topľou, Bardejove, Humennom a vo Svidníku. Vlani zaregistrovali vyše 518 tisíc návštevníkov, takmer 1,5 miliónov výpožičiek a zorganizovali 3 500 vzdelávacích či kultúrnych podujatí.
 
Služby využíva viac ako 40 tisíc registrovaných používateľov. Knižnice vlani zaznamenali prírastky v knižničných fondoch, pribudlo takmer 24 tisíc kníh a rôznych dokumentov. Umožnila to mimoriadna dotácia 100 tisíc eur, ktorú na nákup kníh poskytol už po tretíkrát zriaďovateľ. Prešovský samosprávny kraj na činnosť regionálnych knižníc vlani vynaložil viac ako 2,2 miliónov eur, na samotné rekonštrukcie takmer 146 tisíc eur.
(17:55, D. Jeleňová)
Diskusia
Pridať komentár