Začiatky Bardejovskej kapely The Cardinals siahajú do minulého tisícročia

782x
03. Marec 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
 Na začiatku to bola garážová kapela GRONER
 
Mnohí Bardejovčania už o hudobnej kapele The Cardinals počuli. Jej začiatky siahajú ešte ďaleko do minulého tisícročia, postupne sa menili členovia i názvy skupiny. Na začiatku to bola garážová kapela GRONER, ktorá účinkovala v Bardejove a okolí. Spontánna session ústí do založenia skupiny THE MUDBALLS, ktorá sa stáva stabilnou súčasťou bardejovskej hudobnej scény.
 
Na prelome tisícročí po postupe do finále v súťaži Talent 2000 sa mení názov na THE CARDINALS, pričom novú verziu "ELLEN" kapela nahráva a produkuje so slovenskou pop legendou Vašom Patejdlom. V televíznom finále skupina dosahuje 2. miesto v počte obdŕžaných SMS hlasov, pričom uznania sa jej dostáva najmä od predsedu poroty Petra Jandu z legendárneho Olympicu.
 
Porozprávali sme sa s dušou kapely, hudobníkom Ľubom Guľom, ktorý nám prezradil toho omnoho viac.
 
Predstavte nám vašu kapelu, kto ju tvorí, kedy vznikla?
 
To nám ešte niektorým tieklo mlieko po brade. Začínali sme v trojici spolu so Števom Birošom a bratom Macom, neskôr sme sa rozrástli a momentálne hrávame v rôznych obmenách siedmi - s Maťom Demským na gitare, Ivom Rácom na klávesoch, Vladom Jevčákom na basgitare a Jarom Janekom na bicích.
 
Akému štýlu hudby sa venujete?
 
Nie je našou ambíciou držať sa silou-mocou nejakého štýlu. Hráme i skladáme piesne, ktoré by bolo možné zaškatuľkovať do rôznych žánrov a našou snahou je, aby sme v každej z nich boli rozpoznateľní. Aj keď, ako tak rozmýšľam, ešte sme neskúsili rapovať.
 
Koľko songov, prípadne CD už máte za sebou?
 
Môžete nám ich aj v krátkosti popísať? Ešte pod názvom The Mudballs sme vydali akustický album "C. Of Love", odvtedy však už prešlo snáď tisícročie. Momentálne v spolupráci s Beaird Studios v Nashville dokončujeme mixáž nášho nového albumu. Prvý singel z neho sme nedávno pustili do éteru, volá sa "V zajatí štyroch stien" a dostal šancu už aj v Rádiu_FM.
 
Koľko podobných kapiel evidujete v Bardejove?
 
Každý hudobník chce byť niečím osobitý a originálny, preto nie jednoduché nájsť celkom podobné kapely. A už vôbec nie v malom Bardejove. Ani s tvorbou podobnou tej našej som sa zatiaľ nestretol. Iba že by sa nás niekto snažil napodobňovať.
 
Čo je podľa vás najťažšie pri založení hudobnej kapely?
 
Nemyslím si, že je to ťažké. Stačí kvapka vášne, štipka talentu a hlavne sa musí zísť partia, ktorá s nadšením vibruje na tej istej vlnovej dĺžke. A to je asi najčastejší kameň úrazu, ktorému sme sa ani my nie vždy dokázali vyhnúť.
 
Koľko približne stoja hudobné zariadenia?
 
Cena zariadení samozrejme úzko súvisí s kvalitou a je na každom, aby zvážil, koľko chce a najmä môže do kvality investovať. Netvrdím, že nie je možné nájsť i relatívne lacné a pritom kvalitné vybavenie, no je potrebné sa vyznať alebo si nechať fundovane poradiť.
 
Ako vnímate hudobnú atmosféru v okrese Bardejov?
 
Je potešujúce, že u nás funguje muzikantské podhubie, no je škoda, že Bardejov nepatrí k mestám, kde sa živá hudba hráva na každom rohu. Propagácii bardejovskej hudby v celej žánrovej pestrosti by to výrazne pomohlo.
(red)
 
Diskusia
Pridať komentár