V Bardejove bolo znova počuť výstrely

2756x
20. Január 2018
Spomienka na oslobodenie Bardejova
 
Takto skončilo mnoho vojakov 
 
Dnes (v sobotu dvadsiateho januára) sa vo vodnej priekope pri Červenej bašte uskutočnila rekonštrukcia bitky pri príležitosti 73. výročia oslobodenia mesta Bardejov. Prítomným divákom ruskí vojaci, nemeckí vojaci, 1. československý armádny zbor a vojaci zastupujúci Maďarskú armádu predviedli autentické boje, nechýbali silné strely alebo výbuchy.
 
Návštevníci zhliadli protitankový kanón, guľomety či rôzne samopaly a karabíny. Do Bardejova zavítali desiatky vojakov z viacerých vojenských klubov histórie, ktoré sa zaoberajú históriou druhej svetovej vojny. Nechýbal ani domáci Klub vojenskej histórie Bardejov, ktorý bol zároveň spoluorganizátorom akcie. Príprava trvala niekoľko týždňov.
 
Pozrite si bohatú fotogalériu:
 
 
Po rokoch, kedy sa podujatie konalo na Radničnom námestí, sa ukážka už štvrtý krát uskutočnila v priekope, tak ako minulý rok, pri hlavnej ceste na Krátkom rade. Ťažší terén, sneh a hlina pod nohami vojakom vyhovoval.
 
Bardejov oslobodzovala v noci z devätnásteho na dvadsiateho januára 1945 tretia samostatná brigáda nášho 1. Československého armádneho zboru 
 
Veď aj pred sedemdesiatimi tromi rokmi sa boje odohrávali v okrajových častiach Bardejova. Bardejov oslobodzovala v noci z devätnásteho na dvadsiateho januára 1945 tretia samostatná brigáda nášho 1. Československého armádneho zboru, Sovieti dorazili až nadránom a v meste a v okrese bolo zajatých približne 60 Nemcov, ktorí sa nezmohli na žiaden odpor.
 
Sovieti si to do Bardejova namierili od časti Gróner. Z historického hľadiska je zrejmé, že Bardejov bol oslobodený bez jediného výstrelu.
(14:57, red)
 
Diskusia
Pridať komentár