Návrat k historickým koreňom Bardejova

1330x
30. December 2017
Tento článok vyšiel v novinách v čísle 11/2017 
Po stopách zázrakov
 
Členovia kresťanskej skupiny po Kajúcnej tryzne 217 
 
Obdobie adventu nám umožňuje zbaviť sa celoročného zhonu a zamyslieť sa nad vecami, ktoré nás presahujú. Očakávané symbolické narodenie Ježiša a blížiace sa vianočné sviatky upriamujú pozornosť kresťanov na živé svetlo. Veď svetlom sa nazval Boží syn. Očistná sila svetla premáhajúca tmu je rovnako hlavným znakom židovského sviatku Chanuka (hebr. vysvätenie).
 
Napriek rôznym historickým a duchovným obsahom oba sviatky spája časová blízkosť a základné symboly – rodinné puto, zvyk obdarúvania svojich blízkych a duchovný odkaz. Zdanlivé podobnosti sú dôvodom, prečo v niektorých častiach sveta je možné kúpiť „chanukové stromčeky“ - vianočné stromčeky s modrou stuhou a šesťcípou Dávidovou hviezdou - a želať si šťastné prežitie „Vianuky“.
 
Svietnik horel osem dní
 
Židovský sviatok nie je obdobou Vianoc. Poznáme ho viac ako Sviatok svetiel, ktorý je pripomienkou znovu zasvätenia Jeruzalemského chrámu po víťazstve nad tyranskou nadvládou v 2. storočí pred n.l. Keď vtedy chceli kňazi obnoviť bohoslužbu, museli zapáliť sedemramenný svietnik (hebr. menora). V chráme našli rituálne čistý olej, ale ten by nevystačil horieť viac ako deň. Vtedy podľa tradície Boh vykonal zázrak. Svietnik horel osem dní, až pokým veriaci nevyrobili nový olej. Na pamiatku tejto udalosti si židia počas sviatku každý deň postupne zapaľujú sviece na osemramennom svietniku (hebr. chanukia). Inšpirovaní príbehmi spoločných dejín židovsko-kresťanskej tradície sa zamýšľame nad zázrakmi, ktoré prinášajú nové svetlo do našich životov. Pomaly sa končiaci rok bol plný udalostí s podobou zásadných zmien.
 
 
Budova zhromaždenia počas výučby študentov 
 
Začiatkom leta nás potešilo otvorenie prebudovaného kultúrno-komunitného centra Bašta. Zanietení dobrovoľníci z Different-u zhmotnili ich dlhoročný sen a položili základy miesta pestrofarebnej a inšpiratívnej mestskej subkultúry. Vďaka odhodlaniu aktívnych spolupracovníkov a podpore kreatívnych priaznivcov sa ošumelá stavba premenila na svetlé miesto na mape mesta. Netradičná inštitúcia sa stala inšpiráciou pre ďalšie občianske iniciatívy, ktorých prínos pre obyvateľov je nezastupiteľný. S potešením sme prijali informáciu o pripravovanom projekte obnovy Františkánskeho kláštora. Spoločnú reč našlo vedenie mesta a ďalšie občianske združenie Náš Bardejov.
 
Návrat k historickým koreňom Bardejova
 
Podobne sa dobrá myšlienka skrýva za „návratom“ ku historickým koreňom Bardejova. Komunitná nadácia zorganizovala pravidelné letné trhy produktov z dielní lokálnych remeselníkov a gazdovstiev. Ich spoločné úsilie prinieslo oživenie na ospalé víkendové Radničné námestie, dávne centrum obchodu a života. Komunitné trhy turistom spríjemnili ich pobyt a labužníkom uspokojili ich chuťové poháriky. Zároveň to bol čas naplnený stretnutiami s priateľmi a v dobrej spoločnosti. Duchovnú podstatu zázraku naplnil vznik neformálnej modlitebnej skupiny kresťanov všetkých vierovyznaní. Poháňaní túžbou srdca vykonali pokánie za obete 2. svetovej vojny. Okrem Kajúcnej tryzny za účasti predstaviteľov všetkých miestnych cirkví veriaci venovali modlitby úmyslom, ktoré, ako veria, prinesú zlepšenie v rôznych oblastiach života mesta. Nech všetkým obyvateľom prinesie radosť, prospech a úžitok táto nádherná duchovná myšlienka.
 
Synagóga v Bardejove ožila
 
Medzi zázraky patrí aj osud Starej synagógy, ktorá je známa skôr ako bužňa. Dočkala sa znovuzrodenia po 200 rokoch, odkedy ju prvýkrát zaplnili veriaci a tiež 75 rokov po jej zničení. Obnova nášho spoločného kultúrneho dedičstva sa zdala byť neuskutočniteľná slovami Gioru Solara, čestného obyvateľa nášho mesta, bola ako kosť v krku, ktorá nejde ani dnu, ani von. Napriek tomu vlastník Židovského suburbia, Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR, vnímal rastúci záujem potomkov židovskej komunity v zahraničí a verejnosti, aby sa toto dedičstvo zachránilo a slúžilo ich potrebám. Napokon rozhodla vytrvalosť.
 
Stará synagóga bola nielen komplexne obnovená z prostriedkov EHP grantu, ale získala aj prestížne ocenenia - „CE-ZA-AR 2017 - cena za architektúru“, udelená Slovenskou komorou architektov, a „Kultúrna pamiatka roka – cena Fénix“ udelená Ministerstvom kultúry SR. Od slávnostného otvorenia v júli 2017 mohla o svojej výnimočnosti presvedčiť stovky účastníkov kultúrnych, spoločenských, vzdelávacích či diskusných podujatí. Reprezentačný charakter odhalila na zakladajúcej schôdzi mestského mládežníckeho parlamentu. Rovnako sa tešila pozornosti návštevníkov z celého sveta, vrátane diplomatických predstaviteľov krajín ako Nórsko, Japonsko, USA či Izrael.
 
Kultúrne klenoty
 
Potenciál Židovského suburbia sa pomaly odkrýva. Spolu s Pamätníkom holokaustu sa stáva jedným z iniciátorov rastúceho počtu turistov. Našim cieľom je byť otvorený potrebám miestnej komunity, aby sa do týchto priestorov vrátil život. Vážime si, že sa na príprave programovej štruktúry okrem dobrovoľníkov podieľa tiež samospráva, občianske združenia a miestne vzdelávacie alebo voľnočasové inštitúcie.
 
Dôležitý míľnik na ceste záchrany suburbia predstavuje záväzok Emila A. Fisha, zakladateľa Bardejovského výboru na zachovanie židovského dedičstva, prevziať zodpovednosť za riešenie budúceho využitia Budovy zhromaždenia. V súčasnosti medzinárodný tím pracuje na príprave jej rekonštrukcie a reštaurovania. Projekt hľadá odpoveď na dlhodobý problém chýbajúceho „mestského kultúrneho stánku“, resp. multifunkčnej sály vhodnej pre reprezentatívne a konferenčné účely.
 
Tešíme sa na osobné stretnutia a rozhovory s Vami, ktoré sú inšpiráciou pre zveľaďovanie a oživovanie našich spoločných kultúrnych klenotov. Veríme, že každá horiaca sviečka je symbolom ľudí, ktorí prinášajú svetlo do nášho života. Aj keď nebol priestor sa o nich zmieniť, oni sú tu. Stačí sa len obzrieť, započúvať a ponúknuť svoju dlaň. Ďakujeme za Vašu neutíchajúcu podporu.
(19:54, Pavol a Peter Hudákovi, Vita in suburbium, o. z.)
 
Diskusia
Pridať komentár