ZŠ Wolkerova experimentuje po nemecky

1063x
30. December 2017
ZŠ Wolkerova experimentuje po nemecky
 
Bardejov zastupovala ZŠ na Wolkerovej ulici 
 
Goetheho inštitút – kultúrna inštitúcia Spolkovej republiky Nemecko a Nadácia Volkswagen Slovakia pripravila na podporu výučby nemeckého jazyka v základných školách jedinečný projekt pod názvom Experimentovanie po nemecky (Experimentieren mit Deutsch), ktorý spája výučbu nemčiny s technikou prostredníctvom zaujímavých pokusov.
 
Z okresu Bardejov sa doňho zapojila Základná škola na Wolkerovej ulici. Dvojdňové vzdelávanie pre učiteľov nemčiny súvisiace s týmto projektom, realizované prostredníctvom workshopov, sa konalo koncom októbra v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach. Školenie bolo zorganizované na veľmi dobrej úrovni a k spokojnosti účastníkov prispela aj možnosť občerstvenia priamo v školiacom stredisku, obed či slušné ubytovanie, ktoré hradil organizátor projektu.
 
Takýchto školení nie je veľa. Učitelia, ktorí prišli z celého východného Slovenska, získali pre svoje školy kompletný didaktický a metodický materiál potrebný na aplikáciu získaných poznatkov v pedagogickej praxi.
 
Nemeckej automobilovej firme Volkswagen, ktorá už dlhodobo pôsobí na Slovensku a dáva slušnú prácu i plácu našim ľuďom a zastrešuje aj túto nadáciu, nie je jedno, že nemčina sa zo základných škôl zmenou legislatívy pomaly, ale systematicky vytráca 
 
Prvoradým cieľom školenia bolo prostredníctvom jednoduchých prírodovedných a fyzikálnych pokusov oboznámiť učiteľov s možnosťou implementácie nemeckého jazyka do výchovno-vzdelávacieho procesu v základných školách metódou CLIL. Ide o prepojenie vyučovacieho predmetu a cudzieho jazyka, kde cudzí jazyk sa používa ako prostriedok na výučbu daného premetu a splnenie cieľov danej hodiny a naopak, daný predmet sa stáva zdrojom pre výučbu jazyka a budovanie slovnej zásoby v danej oblasti.
 
Nebol to však jediný cieľ tohto školenia. Nemeckej automobilovej firme Volkswagen, ktorá už dlhodobo pôsobí na Slovensku a dáva slušnú prácu i plácu našim ľuďom a zastrešuje aj túto nadáciu, nie je jedno, že nemčina sa zo základných škôl zmenou legislatívy pomaly, ale systematicky vytráca.
 
Strácajú konkurencieschopnosť 
 
Nie je jej to jedno, že naši žiaci, neskôr absolventi stredných či vysokých škôl, strácajú konkurencieschopnosť na európskom trhu práce, ale často tým prichádzajú o možnosť kariérneho rastu aj v ich firme na Slovensku. Preto sa navzdory všetkému snaží dostať nemčinu do povedomia žiakov už v základných školách, a to hlavne v spojení s osvojovaním si praktických činností, ktoré sú pre túto firmu také dôležité a pre našich žiakov mimoriadne zaujímavé.
 
Áno, tejto firme ide o kvalitu jej budúcich zamestnancov a nám ostatným by malo ísť o čo najlepšiu pripravenosť našich detí do sveta dospelých. Preto ich v tom všetci podporme!
(16:45, J. Loziňak, učiteľ na ZŠ Wolkerova a účastník školenia)
 
 
Diskusia
Pridať komentár