Hokej je v Bardejove na vzostupe, v sobotu proti Sanoku

2110x
22. December 2017
Tento článok vyšiel v novinách v čísle 11/2017 
Pripravte si plyšáky 

V plnom prúde sú súboje v druhej hokejovej lige, v skupine východ. Hokejový klub Bardejov vznikol pred začiatkom minulej sezóny a víziou vedenia klubu je dať príležitosť domácim hráčom a odchovancom bardejovského hokeja. Po nie príliš vydarenej minulej sezóne, v ktorej sa klub z Horného Šariša v lige oťukával, sa situácia obrátila k lepšiemu a mužstvo v tomto ročníku podáva vyrovnané súboje a oproti minulému roku získava do tabuľky aj potrebné body.

Po štrnástich kolách má Bardejov osemnásť bodov. Doposiaľ vyhral šesť duelov a osemkrát prehral. Družstvo trénera Jána Vodilu je príjemným prekvapením ligy a súperi sa začínajú Bardejova čoraz viac báť. Po úvodných výhrach prišla séria prehier, no tú dokázali hokejisti zlomiť a v posledných dueloch sa znova radovali zo zisku bodov.

Ťažkú úvodnú sezónu má klub za sebou. Len krátko vo vzniku skočil do hokejového kolotoča. Veci sa pohli správnym smerom a dnes je v tíme stabilizovaná situácia. Vôbec po prvýkrát v histórii má Bardejov v súťaži aj družstvo juniorov.

„V krátkom čase sa nám podarilo poskladať káder, ktorý tvorili hlavne hráči z nášho okresu. Niektorí nehrali aj osem rokov a obuť si korčule po takom dlhom čase si zaslúži obdiv. V historicky prvej sezóne sa po niekoľkých dobrých dueloch prejavil tréningový deficit. Pred touto sezónou sme už mali viac času na prípravu, angažovali sme skúseného trénera Jána Vodilu i asistenta Jána Majdeka a výsledky sa dostavili. V krátkom čase už s nami musí každý počítať, a to aj vďaka odhodlaniu hráčov za čo im ďakujeme,“ uviedol prezident HK Bardejov Pavol Goriščák (na fotke hore vľavo).

Vysoké ciele 

Nový klub na hokejovej mape má dynamicko-transparentné manažovanie a vysoké ciele. Snaží sa v prevažnej miere o samofinancovanie. Postupne sa snaží zlepšovať dobré meno a imidž klubu. Veľmi dobre spolupracuje aj s mládežníckym klubom MHC 46 Bardejov.

 
Cieľom je naďalej svedomito a tvrdo pracovať a vychovávať talentovanú mládež
 

„Cieľom je v tejto sezóne uspieť lepšie ako v tej minulej, čo by sa nám malo aj podariť. Chceme skončiť na priečkach, ktoré zaručujú play-off. Snažíme sa taktiež o vybudovanie dobrého vzťahu s našimi fanúšikmi, dobrou prácou získavať dôveru sponzorov. Naším cieľom je naďalej svedomito a tvrdo pracovať a vychovávať talentovanú mládež a stať sa stabilným klubom druhej slovenskej národnej hokejovej ligy. Spolu s mládežníckym klubom máme rovnaký cieľ. Bez vzájomnej spolupráce by sa obom robil hokej oveľa ťažšie,“ pokračoval prezident Goriščák.

Filozofiou klubu je vrátiť hokej Bardejovčanom, teda aby dres HK obliekali najmä bardejovskí odchovanci.

„Keď vidím deti, ktoré chodia na hokejové tréningy spolu s rodičmi, ktorí do nich investujú čas a peniaze, zdá sa mi nefér, aby končili v dorasteneckom tíme. Práve preto sme vytvorili tento klub, aby mali všetky deti víziu, že si raz budú môcť obliecť seniorský dres a budú sa môcť uplatniť aj vo vyšších ligách. Chcem pochváliť prácu kolegov, ktorí dobre naštartovali marketing a rozbehli projekt pre škôlky. Keďže chceme aby bardejovský hokej patril Bardejovčanom potrebujeme zvýšiť počet detí a privítať medzi nami nové talenty,“ uviedol P. Goriščak a dodal, že klub má korektné vzťahy s bardejovskou radnicou a teší sa na spolupráci s ďalšími podporovateľmi a sponzormi.

Pavol Goriščák ešte doplnil, že v rámci klubu začnú pripravovať aj charitatívne akcie, ktoré urobia radosť detičkám, ktoré kvôli rôznym situáciám nemôžu vykorčuľovať na ľad, no hokej majú radi.

Druhá liga je náročná súťaž 

Káder sa oproti minulej sezóne mierne zmenil, niektorí hráči odišli a iní znova posilnili klub z Horného Šariša. „Je prirodzenou súčasťou, že v každom kolektíve dochádza k zmenám a v športe to nie je výnimkou, že sa hráčska základňa mení. Je to proces, ktorý sa nedá ovplyvniť. Začiatok letnej sezóny sme začali veľmi dobre, kde nám na tréningy chodilo dostatok hráčov. To, koľko hráčov príde na tréning a na zápas je podmienené tým, že v akom zdravotnom stave sa daný jednotlivec nachádza, ďalej sú tam faktory ako je práca a samozrejme rodina. Druhá liga je náročná súťaž, hrá v nej množstvo hráčov, ktorí v minulosti obliekali prvoligové či extraligové dresy. Bardejov posilnili traja hráči z Ruskej hokejovej federácie, no tí z viacerých príčin v tíme skončili a nahradili ich dvaja hokejisti takisto z Ruska – Nikita Shabanov a Nikita Kliuchankin, obaja z Moskvy,“ ozrejmuje hráčsky káder Bardejova generálny manažér tímu Vladimír Ducár.

Blíži sa koniec základnej časti 

V poslednom domácom zápase sa zranil Tomáš Leščišin, čo je pre družstvo veľká strata. Aj preto prišli do tímu noví hráči, s blížiacim sa záverom základnej časti bude potrebné mať čo najkvalitnejší a najširší káder. Do konca základnej časti je potrebné odohrať už iba štyri zápasy.

Na zimák s plyšákmi 
 
„Naše úsilie je zamerané na aktuálne zápasy do konca základnej časti a na blížiace sa play-off, kde sa chceme dostať. Už túto soboty nás čaká zápas proti poľskému celku HK 58 Sanok. „Chceme pozvať všetkých priaznivcov športu, aby prišli podporiť chlapcov na tento ťažký zápas a aby si so sebou priniesli aj plyšáka. A týmto vyzvať fanúšikov, aby po prvom strelenom góle HK Bardejov zahádzali ľadovú plochu práve plyšovými hračkami, ktoré budú odovzdané do detského domova a do nemocnice,“ dodal generálny manažér HK Bardejov V. Ducár.

(18:42, red)

 
Diskusia
Pridať komentár