Ceny bytov v Bardejove už rastú pomalšie, je ich však stále málo

2614x
21. December 2017
Tento článok vyšiel v novinách v čísle 10/2017  
 
Aká je súčasná situácia bytov v Bardejove
V Bardejove je v poslednom období veľký dopyt po nehnuteľnostiach. Bytov na pre­daj je málo, ceny išli prudko nahor, zohnať si vlastné bývanie nie je najjednoduchšie.
 
Nové obytné domy sa v meste nestavajú, drahý je aj samotný podnájom. Opýtali sme sa Vladimíra Bujdu z realitnej kancelárie Archeus, aká je v Bardejove situácia čo sa týka samotných nehnuteľností.
 
Aké máte skúsenosti - stále sa byty ex­trémne rýchlo predávajú alebo záujem o nehnuteľnosti pomaly opadá? Ak by ste to porovnali napríklad so situáciou z konca minulého roka, tak je tá dyna­mika stále rovnaká alebo sa pomaly trend otáča a predaj bytov sa pribrzďuje?
V porovnaní s koncom minulého roka to už nie je také „šialené“. Začiatkom roka sa ľudia boli ochotní biť o byty, výsledkom čoho bolo, že byt získal ten, kto ponúkol viac. V súčas­nosti už je to pomalšie. Je to spôsobené tým, že jednak majú majitelia nereálne predstavy o cenách bytov (ceny narástli) a záujemcovia zase menej výhodné podmienky hypotéky. No je potrebné spomenúť, že ak sa objaví do­brá ponuka za reálnu cenu, predáme ju veľmi rýchlo.
 
O ktoré byty je v súčasnosti najväčší záujem - jednak čo sa týka metráže, lokality, ale aj ceny. Čo ľudia preferujú? Dokážete uspoko­jiť dopyt alebo je to problematické?
Nedá sa povedať, že v súčasnej dobe ľudia preferujú napr. dvoj alebo trojizbové byty. Záujem je tak o jednoizbové byty, ako aj o dvoj až päťizbové byty. Ak už má klient jasnú predstavu o veľkosti bytu, rozhoduje lokali­ta, stav a cena. V neposlednom rade platí, že dôležitá je aj dispozícia samotného bytu, pre­tože bývať sa dá aj v menšej rozlohe, pokiaľ vám byt dispozične vyhovuje. Dopyt v súčas­nej dobe prevyšuje ponuku, čo je spôsobené aj tým, že oproti iným mestám na Sloven­sku, v Bardejove neprebieha takmer žiadna výstavba nových bytových domov.
 
Všimli ste si v poslednej dobe nejaké nové trendy, zvláštnosti - čo sa týka správania klientov, bytov, špekulácií predajcov, niečo, čo sa deje teraz viac ako v minulosti?
V poslednej dobe je to väčšia obozretnosť klientov pri výbere nehnuteľnosti. A to v po­rovnaní so začiatkom roka, keď sa diali veci, ako sme spomínali, že ľudia boli ochotní zaplatiť viac, len aby nehnuteľnosť získali a bralo sa skoro všetko. Objavuje sa stále viac tzv. „investičných kupujúcich“. Sú to klienti, ktorí majú zvyšnú hotovosť alebo majú prí­jem na druhú hypotéku. Následne kúpenú nehnuteľnosť budú prenajímať.
 
Ako je to s cenami - stále rastú alebo nie? Kedy predpokladáte, že by sa ceny bytov mohli zastabilizovať, prípadne kedy by mohli začať klesať?
Ceny bytov v Bardejove, podľa môjho názoru, už presiahli predkrízovú úroveň, ale rastú už pomalšie. Netrúfnem si ale povedať, kedy sa to otočí opačným smerom. Je dôležité, aby si predávajúci uvedomili, že nie je možné pre­dať nehnuteľnosť za nereálne vysoké sumy. Kupujúci majú od bánk stále výhodné pod­mienky čo sa úrokovej sadzby týka, ale banky už neposkytujú 100% financovanie, ako tomu bolo začiatkom roka. Dofinancovať neh­nuteľnosť spotrebným úverom si nemôže dovoliť každý. Čoraz častejšie sa stretávame s kupujúcimi, ktorí majú problém dofinan­covať 10 – 20% kúpnej ceny z vlastných fi­nančných prostriedkov. A ako „novoročný darček“ očakávame od bánk ďalšie sprísne­nie podmienok na získanie hypotekárnych úverov.
(20:44, red)
 
Diskusia
Pridať komentár