V pondelok 22.9. sa v MHD zveziete zadarmo

31x
17. September 2014

Zapojí sa aj Bardejov, v pondelok nechajte svoje auto doma!

 

Termín od  16. do 22. septembra patrí na celom svete Európskemu týždňu mobility (ETM). Každoročne sa tak deje z iniciatívy Európskej komisie (EK). Samosprávy zo všetkých kontinentov majú príležitosť zapojiť sa do najväčšieho a najrozšírenejšieho podujatia na podporu trvalo udržateľnej mobility v mestách. Cieľom kampane je podporiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali udržateľné dopravné opatrenia a prerozdelili či prebudovali ulice i verejné priestranstvá v prospech ľudí. Miestne samosprávy zároveň vyzývajú ľudí, aby vyskúšali alternatívy automobilovej dopravy. Týždeň podujatí vrcholí dňa 22. septembra, počas svetového dňa bez áut, aktivitou “Do mesta bez auta!”.  Prvýkrát sa táto myšlienka realizovala v roku 2000. Vyžaduje od účastníckych samospráv, aby vyčlenili minimálne jednu zónu,  bežne využívanú  na motorovú dopravu, výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu. 

etm.jpg

 

„Ak chceme žiť  v pekných mestách, príjemných pre život, musíme všetci spolu hľadať cestu, ako vrátiť  priestor zabratý autami znovu ľuďom, aby sme sa nemuseli za príjemným životom sťahovať na vidiek, ale aby sme ho mali v meste, v ktorom žijeme a pracujeme. ETM je pre mňa príležitosť intenzívnejšie presadzovať dôležitosť trvalo udržateľnej mobility v mestách,“ hovorí Andrea Štulajterová, koordinátorka kampane ETM.

Každý ročník ETM sa nesie v znamení špecifickej ústrednej témy, viažucej sa k udržateľnej mobilite. Miestne samosprávy  organizujú aktivity a zavádzajú trvalé opatrenia pre občanov v súlade s touto témou. Tohtoročná téma "Naše ulice, naša voľba" povzbudzuje ľudí, aby vytvorili mesto, v ktorom chcú žiť. Pochopenie tejto výzvy je veľmi dôležité preto, aby došlo k systémovej zmene, ktorá sa bude týkať celoeurópskeho prechodu ku kultúre mobility, v rámci ktorej dochádza k lepšej rovnováhe medzi všetkými druhmi mobility, a tiež aby boli nízkouhlíkové a udržateľné do budúcnosti.

„Ústredné heslo tohtoročného ETM sa prihovára jasnou rečou: Vráťme ulice ľuďom! Oni sami sa potom vrátia do vyľudnených centier miest. Prídu pešo, bicyklom či verejnou dopravou. Slogan: Naše ulice, naša voľba je aj tom, aby sme si opätovne uvedomili, že chodník je od slova chodiť a nie parkovať ! Robme veci tak, aby sme kampane za mobilitu nemuseli vôbec vyhlasovať. Nech je celý rok v našich mestách udržateľná mobilita, “  vyzýva národný cyklokoordinátor Peter Kľučka.

 

Aktuálne je do kampane ETM 2014 zapojených 1 105 samospráv z 32 krajín, z toho 16 zo Slovenska! Tieto čísla neustále narastajú, na čom sa významnou mierou podieľa aj Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) a Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).

Záujem samospráv o riešenie problematiky trvalo udržateľnej mobility v mestách je stúpajúci. K ETM sa každoročne pridávajú samosprávy ako Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Margecany, Moldava nad Bodvou či  Prešov. Pribúdajú i nováčikovia, ktorí sa však  zapoja len jednorazovo, bez zachovania kontinuity aktivít a trvalých opatrení. Jedným  z dôvodov je aj chýbajúca koordinácie aktivít ETM na národnej úrovni a slabá osveta. Práve preto sa rezort životného prostredia rozhodol túto situáciu riešiť!

Do tohto projektu sa zapojí aj mesto Bardejov a to v posledný deň, v pondelok 22.9.2014. Bardejov sa zapojí do súťaže: "Do práce na bicykli." Zapojte sa do projektu aj vy a nechajte svoje auto doma. Ak vlastníte vodičský preukaz, odveziete sa zadarmo v MHD Bardejov.

(12:30, ts: tyzdenmobility.sk, red)

Diskusia
Pridať komentár