X - Centrum dokončené až v roku 2017?

107x
08. Júl 2014

X - CENTRUM BARDEJOV 

 

IMG_5540.JPG

 

Kedy bude dokončené X – Centrum (v ktorom sa nachádza aj pobočka pošty Bardejov 1) na Dlhom rade? Túto otázku si kladie väčšina Bardejovčanov. Rozostavaná stavba sa zastavila a stáť bude ešte poriadne dlho. Už od konca minulého roka sa na budove nepracuje.  Práce by mali pokračovať až v o rok. 

Už od začiatku stavby sa proti sebe postavilo mesto Bardejov a Krajský pamiatkový úrad v Prešove.  Radnica si myslí, že rozhodnutie o výstavbe X – Centra je v ich kompetencii, pamiatkový úrad tvrdí, že je porušený zákon a stavba by stáť nemala.  Za všetkým je vzdialenosť od historického jadra až k pošte (k X – Centru). Päťpodlažná stavba má byť mostom prepojená až k vedľajšej budove na Dlhom rade.

Krajský pamiatkový úrad nesúhlasí s premostením stavby ponad ulicu Kellerovu. Stavebný úrad v meste Bardejov vydal ešte v závere roka 2011 rozhodnutie o premostení, no pamiatkový úrad nezahrnul do dotknutých orgánov, ktoré rozhodovali o vydaní povolenia.  Stavba X – Centra sa nenachádza v území pamiatkovej rezervácie, ani v jej ochrannom pásme. Krajský stavebný úrad ponechal rozhodnutie mesta v platnosti. Pamiatkový úrad zaslal podnet na Pamiatkový úrad SR, ktorý momentálne spracováva  celý podnet.  

Práce na pokračovaní stavby by mali pokračovať až o necelý rok a stavba by mohla byť dokončená koncom roka 2016 alebo začiatkom roku 2017.  Ešte v roku 2011 bol investor stavby nútený vymeniť pôvodného generálneho projektanta stavby a aj preto sa práce zdržali. Ďalšími dôvodmi sú napr. presťahovanie evanjelickej fary. Na X - Centre už bolo preinvestovaných vyše 12 miliónov eur. 

(red)

430
Diskusia
Pridať komentár